
Bahan-bahan
- 3 biji telur - dari peti sejuk
 - 275 gm tepung gandum
 - 220 gm gula halus
 - 150gm susu segar
 - 3 sudu teh baking powder
 - 1 sudu kecil ovallete
 - Filling secukupnya
 - Pewarna ikut suka
 
Cara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
 - Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
 - Masukkan setiap warna ke dalam piping bag
 - Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
 - Picitkan inti **
 - Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
 - Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah/mekar
 
 ** utk kali ni Lugie guna blueberry, kaya & lemon 

 

cantik nyer kueh apam ko nok....tembam2 lak tuh....geram mak neng tengok....kehkehkeh....:)
ReplyDeletekakak, sy ada wat entry surat tunjuk sbb tuk kakak hik hik hik
ReplyDeletehttp://jiejahgorjes.blogspot.com/2011/05/jiejah-gonjengs.html