Click Click NOW

Tuesday, June 26, 2012

Kek Coklat Lembap ~ Tulis Jawi bukan Masuk Jawi


SELAMAT BERTUNANG KPD MOHD YASER & SITI NADIRAH




Huhu pertama kali tulis jawi atas kek...hambeek.... tudien... 
practice dlm besen berkali kali tuu...akakak apa apa pon ...Alhamdulillah tuan badan suka dgn kek ni..sekali lagi Alhamdulillah.... nnti kita improve skill menjawi atas kek ya!!


Atas permintaan cik badan... ini dia kek coklat lembab kukus (yg dia pernah rasa kot) dgn topping cream buttercream nak ada ciri2 color unggu coz thema hari pertunangan ialah unggu.
Semoga pertunangan ini dipelihara olehNYA hingga kehari langsong nanti ya... apa-apa pon tahniah kepada Ustazah Siti Nadirah!!



BISKUT TART NYONYA INTI NENAS


Biskut Tart Nyonya ni intinya Nenas ya.. letak sebiji seketul diatasnya cam mahkota.
Bahan2 dan cara bikin mudah aja... rajin ngan malas jee halangan nyee...warrrhh.....
tapi ini resepi...cuba la try... sedap! sekali ngap dua kali ngap.... tiga kali ngap...sebalang NGAP!!


nak wrap up buat hadiah pon tak malu aperr.... 


Sebelum mula sebaiknya siapkan intinya ya... kasi bikin bulat2 cam pic ni ya...tangan mesti Bersih yaa... :-)
& gentel biar sama besar ya.... 


RESEPI

300g Tepung Gandum
4 sudu besar Tepung Jagung
3 sudu besar Gula Ising
200g Butter (potong kiub)
2biji Kuning Telur

CARA
1. Ayak semua Tepung Gandum , Tepung Jagung & Gula Ising.
2. Ramas Bahan yg diayak tadi dgn Butter hingga berderai macam bread crumb
3. Masukkan kuning telor dan gaul sebati dgn tangan aja.
4. Simpan dalam peti sejuk lebih kurang 20 minit.
5. Canai dan letak inti.
6. Bakar 175C for 25Minit.


" Kalau nak cuba ada resepi,..
tapi kalau malas juga... order la dgn lugie..."
huwa huwa huwaaa... promo lagi...
yes. kami sedia menerima tempahan!! :-) mari mari mari
dapatkan beskot tart nyonya sebelom hari raya!!!




Kek Coklat Lembab! Kukus lagi

Kek Coklat Lembap Kukus = Steam Moist Chocolate Cake .... haaa
This cocoa-based cake is deeply chocolaty and incredibly moist. serios ..sedaaap...
nak buat pun senang...
Resepi kita dapat dari  dayangjack@DapurKu SaYang
so to Kak ANi this is spashly for u okeh...Here you go..Resepinya ya... bikin jgn tak bikin yeah..  



RESEPI

Bahan-bahan A

* 1 cawan gula pasir - 3/4 cwn pun dah cukup
* 1 cawan serbuk koko
* 1 cawan susu cair - susu segar pun boleh
* 1 cawan susu pekat
* 1 cawan minyak masak
* 1 sudu kecil serbuk nescafe
** Semua bahan A digaul sebati dan dimasak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan-bahan B

* 3/4 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil (sudu kfc) soda Bikarbonat
* 1 sudu kecil (sudu kfc) Baking Powder

Bahan-bahan C

* 4 biji Telur - diblender or pukul hingga kembang

CARA-CARA
1. Satukan Bahan B dan Bahan C ke dalam Bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk sahaja.
2. Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yg digris & lapik dgn kertas minyak.
3. Kukus 1 jam or hingga masak.
JANGAN BUKA PENGUKUS SEMASA PROSES KUKUS 45 YG PERTAMA ... takot kek mendap :-)


ok dah masak! nak terus ngap begitu saja pon boley... nyum nyummmm.... tapi klu letak topping ceklat...owhhhchhh.... mak lagi sukerrrr..... here ya go..resepi utk topping...

TOPPING COKLAT (SIMPLY SODAP)

* 250g coklat masakan - potong kecik2 ya
* 1 sudu besar butter
* 130 ml Double Cream or Whipping Cream
* 1 sudu makan susu pekat (tak letak pon tak apa...utk manis jee)

** Cairkan coklat secara Double Boiler. Alih dari api & masukkan butter,susu & cream & kacau sebati. Itu jeeee.... tuang lah atas kek tadi...


need a cake for Birthday Party.... try this Kek Ceklat Kukus Lembab... lembab Kukus...whichever larh... janji Sodap!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK