Monday, February 17, 2014

DOnuT KentAng ~ Potato Donuts!


MenDonat!


More donut.
Something fluffy.
Very soft.

Resepi... gotit fr my FB frenz..
Tahrunnisah Jali 

Feel free to make rings, only donut holes, bulat2 tekan sket , myself tak pakai acuan pon...
 or twist them into whatever shape you ols suker. 

250 gram tepung gandum
sebiji kentang yang telah direbus dan dilenyek

1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 sudu besar susu tepung apa2 jenama
70-100 ml air ais (biasa tak pernah cecah 100ml pon)
1 1/2 sudu besar shortening
2 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
1 3/4 sudu kecil yis mauripan


*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...

Caranya : (guna mixer)
1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan
kemudian masukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last skali shortening or marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik ye, Uli selama 20 minit

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Boleh juga letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....
selamat mencuba...


FRY ME!!!

sugar? glaze? cinnamon sugar? powdered sugar? WHATEVARH!
....  make your own, It’s really not all that difficult !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...