Click Click NOW

Monday, June 3, 2013

KUEH KOLEH KACANG ~ Khas utk MAKASHA


Kueh Koleh Kacang Hijau.

Kueh lama yg sangat saya suka. Dulu beli aja sebab rasa sangat2 susah nak buat .
Sekarang .. siapa nak cuba boleh guna resepi di bawah .. or else.. boleh contact kita utk tempahan ya .

tapi...

kueh ni mmg sangat2 sedap!!!
kuih org lama la katanya....




KOLEH KACANG
Sumber: Kelas Chef Asma



BAHAN2

(A)
400gram gula merah
100gram gula halus
300ml air
1 helai daun pandan


(B)

300gram tepung kacang hijau ( jenama Baba's)
1tsp garam
400ml santan pekat
1300ml air


Cara2

1. Masak bahan2 (A) sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml ( jgn sampai air gula pekat)

2. Satukan bahan (B), kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.


3. Masukkan bahan (A) ke dalam bancuhan (B), kacau diatas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.jgn terlebih pekat sgt nanti jadi kuih plastik(Masukkan 1 ½ tbsp minyak supaya berkilat)


4. Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas & disapu marjerin.


5. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.


TAHI MINYAK 

300ml santan pekat + 1/8tsp garam
(dimasak dengan pai perlahan hingga menjadi tahi minyak & warna kekuningan, tapis supaya tahi minyak tidak hitam & tabur di atas kertas).
*minyaknya jangan dibuang, guna 11/2 tbsp masuk ke dalam adunan supaya berkilat






Wednesday, May 15, 2013

ROTI JALA BERKUAH DURIAN

Ini time kita makan lotie lorh..
tapi ini kalilah  Lotie Jala Lorh...


Roti Jala atau Roti Kirai.
Lugie mmg selalu meng'kirai' roti ni

kali ni kita cecah dgn kuah durian.
kuah nya jgn buat manis manis ya...\nanti potong kaki mar...



lugie buat 1kilo dapat lebih kurang 70++ biji jugak... sgt 'muai'


sebenarnya hari ni mmg ada tempahan utk roti jala dari Cik Puan Gojez Maiza.. my pelanggan setia yg vox d' gochezz . so since dah buat utk maiza... dah yg kat rumah terkulat kulat jeee.. tu yg merajin diri mengkirai jugak utk juadah makan sendirik :-)


Kuah durian ni Lugie guna durian D24 taw!!
Durian ni dah dok lama dalam frezzer... !! tapi alhamdulillah kondisi nya masih sangat baik!!
mungkin cara simpan nya memainkan peranan ...
(simpan dalam bekas kedap udara jenama Tupperware)


RESEPI

ROTI JALA

1Cawan tepung gandum
1Sudu Besar Marjerin
1Cawan air

1/4Cawan susu segar
1Biji telor
Sedikit serbuk kunyit utk warna kuning
1Sudu besar gula
1Sudu kecil garam

Blend semua bahan dan tapis . Masukkan dalam corong roti jala dan siap utk 'menjala'.


KUAH DURIAN
Bahan: 

10 - 12 ulas durian 
2 cawan santan pekat 
2 cawan santan cair 
1 1/2 cawan gula castor 
Dua helai daun pandan (basuh bersih & simpul) 
Secubit garam

Masukkan semua dalam periuk dan masak!.
DOne.!

Monday, April 29, 2013

KUE' KOCI LABU

LABU.
Tak pernah rasa kueh Koci Labu.
Tapi ramai cakap sedap woo...lembut woo...
so.. kita try la jugak buat.



1st time bikin.
Alhamdulillah :-) berjaya dgn jayanya
my sis in law cakap sodap! lembut! terus di tapaw pulang!



Resepi pun simple ja.

Bahan-bahan ( 20 biji )

  • Untuk Pastri
  • 150gm tepung pulut
  • 150gm labu

Rebus labu hingga masak.
Toskan dan Lenyek2.
Gaul Labu dgn Tepung Pulot sebati.
Siap utk dikepal (18 - 19gram)
Isi Inti.
Rebus dalam air didih .
Dah timbul angkat
(macam buat kuih buah melaka)


Untuk INTInya:

sama aja dgn inti kue koci pulot hitam..

teman selesa dgn resepi inti ini ya..


INTI

400ml air
200g gula merah

300g gula putih

1 tsp garam

3 helai daun pandan

750g kelapa parut

90g tepung gandum


Masak air,gula merah, gula pasir, garam hingga larut. Camputkan daun pandan. Masak sebati. Campurkan kelapa parut. masak sebati. Akhir campurkan tepung gandum.

SANTAN
250ml santan
25ml air
secubit garam
5g tpg beras

masak semua bahan hingga pekat dan berkilat.

cara bungkosnya pon sama jeer ler..



cuba ler... kalau dapat labu yg maneh... lagi sedap...
labu koci ni... eh koci labu ni lembut je... ta
berapa liat macam koci pulot itam...

Sunday, April 28, 2013

MARUKU MALATHOPS!

 Tau belum raya lagi .
Tapi ini MARUKU MALATHOP hari2 mau makan mar..

Lugie buat Maruku & Lugie jual ini maruku.
Sesiapa nak cuba boleh contact Lugie ya.
Nak jadi Agent lagi lah disukai sangat..hehehe...
Senang jadi Agent...tak payah bikin..hangpa tolong jual jer... berbaloi baloi...
let me do d' cooking . okeh!... 
syarat nak jadi Agen gelap ku ... kat bawah ya.


ini macam 1kg ya - RM25

ini macam 1/2kg (500gram) - siap botol semua RM15.00

     
makan tak bley brenti woo.... see... see....





SYARAT AGENT
* Pembelian  TUNAI utk 10 balang ke atas.
* Utk harga Agent sila hubungi Lugie ya :-)


Dapatkan Harga Berbaloi Utk Agent dari mak jemah diatas !

Friday, April 26, 2013

DONAT LEMBUT GEBU

Hujan....
Lapar perot...
Apa mau makan....
Jom buat DONAT!
Donat hat ni kejap je buatnya... resepi pon simple2 jaah.


Bahan2:
500g tepung gandum (ayak)
1 peket yis (Mauripan - 11g)
50g Marjerin
1 sudu besar Shortening
2 sudu besar Gula Castor
2 sudu besar susu pekat or susu tepung (letak dua2 lagi sodap)
1 biji telur (pukul perlahan)
1/2 sudu teh garam
190 - 200ml air suam kuku
Topping - gula or blasah la ikot suka!


CARA2
1. Dalam satu bekas satukan air suam, yis,gula pasir,susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan 10 minit or hingga yis berbuih.

2. Masukkan separuh tepung ke dalam adunan yis. Masuk telur dan garam.

3. Kacau adunan dengan sudu/senduk hingga sebati (lekat kat sudu/senduk).Kacau SATU ARAH SHJ!

4. Masukkan separuh lagi tepung yg dah ayak tadi. Mula2 gaul dgn sudu/senduk sekejap. Kemudian gaul dgn tangan.
5. uli hingga doh tak lekat kat tangan. Tak ada sisa tepung pada bekas.
6. Tak perlu rehatkan doh. Boleh terus canai dgn tebal 1/2 inci. tapi klu nak rehatkan juga boleh selama 5 hingga 10 minit. Tepong kalau lembik boleh tambah tepong sikit2.

7. Doh akan mula kembang & ringan masa kita sedang panaskan minyak.

8. Goreng dgn minyak yg banyak. Goreng hingga kuning. Jangan goreng rentong cam ai punya ya (ni en.hubby yg goreeeng )

9. Letak la topping ikot suka ya... 
                                                                 Thetsit!! done!!

note: kalau nak buat frozen, goreng separuh masak dah.. Sejuk simpan dalam plastik or bekas kedap udara & simpan dalam freezer ok.


aha.donat ni makan panas2 sedap doe...omnomnom nomm...sbijik webijik lima bijik..non stop...
INGAT  Kalori Donat 1biji (lebih kurang 75g) = 268Kalori .. ini baru donat basic2 ok... kalau topping macam2...Kalori pon +++
kalau dh makan manyak....xcersiseee okey.... macam akhaakkk!!!


Wednesday, April 24, 2013

APAM GULA MERAH @ APAM BODOH

Ini antara apam paling klasik , paling simple , senang yet paling sodap!
Agaknya sebab tu ada yg panggil apam ni Apam Bodoh ya.. waima tak pandai pon leh bikin ni apam.
Tapi kalau silap aribulan... tak jadik jugek!!

 Resepi simple je...
cara.. baling2 je...
Jom layan je ...






** ini resepi salin verbal dr mak..so tadak sukat2 sangat... main agak agak yo!

Resepi : 


1 peket mauripan,
3 sudu besar gula pasir,
3 sudu besar gula merah, 

daun pandan 5 helai. 

750g tepong gandom. 

CARA : 
Gula merah, gula pasir , pandan masak dgn 2 cawan air. 

Dah masak tapis. Tepong bancuh kering dgn mauripan. 

Bila air gula dah suam campurkan dgn bancuhan tepung. 

Gaul sebati. Tuang dlm loyang (dah lenser dgn minyak). 

Tutup loyang rapat2 & biarkan 1/2 jam atau hingga adunan naik. 

Kukus hingga masak. Boleh dimakan dgn kelapa atau makan 

gitew sajer :-) .. 

(resepi ni boleh dapat 2 loyang size 8" ya)




Thursday, April 18, 2013

KUIH KOCI PULOT HITAM






RESEPI

KULIT
500g tepung pulot putih
160g tepung pulot hitam
60g tepung gandum
600liter air
1/2 tsp garam

1.Campurkan semua bahan dan uli hingga adunan tidak
   melekat ditangan.
2.Bulat2kan adunan (lebih kurang 18g) . masukkan inti. 3.Rebus adunan dalam air panas. Bila dah timbul angkat 
   (rebus seperti buat kuih buah melaka)
4. Golekkan adunan yg dah masak pada santan yg telah
    dimasak . 
5. Bungkus dgn daun pisang size lebih kurang 3" x 5".
6. siap utk dimakan.

INTI
800ml air
400g gula merah
800g gula putih
2 tsp garam
6 helai daun pandan
1500g kelapa parut
180g tepung gandum

Masak air,gula merah, gula pasir, garam hingga larut. Camputkan daun pandan. Masak sebati. Campurkan kelapa parut. masak sebati. Akhir campurkan tepung gandum.

SANTAN
1liter santan
100ml air
2 tsp garam
20g tpg beras

masak semua bahan hingga pekat dan berkilat.


note :  utk satu adunan boleh dapat lebih kurang 70biji kuih koci

Pandan Layerd with Cream Cheese




LEMPENG C/W SAMBAL HIJAU

Hujan - hujan sedap apa makan lempeng. Lempeng biasa je... tepung dgn garam jer pon ..
Cicah dengan sambal ijau je pon.. tak mewah mana ...

Al kisah siapa pernah ke ANDAK Place, Janda Baik mesti tau penangan Lempeng Sambal Hijau ni !! Fofuler aper.. Mat salleh pon kenal sama ini Lemfeng Sembel Hijeww...

Nak tau camner asal usul lempeng ni..
story kat bawahhhh skali.. 
sebelum tu..layan resepi sempoy ni ya!!




RESEPI LEMPENG
Tepong Gandom - anggaran 9 senduk kecil
Garam secukup rasa
Air masak - anggaran 2 gelas
Sedikit minyak (supaya lempeng tak lekat pada kuali)

CARA
* Gaul rata tepong gandum dengan garam.
* Masukkan air masak dan bancuh tepung hingga sebati
(jangan ada yg berketul-ketul)
* Masukkan sedikit minyak masak dan gaul rata
* Panaskan kuali dan leperkan adunan atas kuali
* Balik-balikkan hingga kedua-dua belah nampak kering.
* Siap utk dimakan .



RESEPI SAMBAL HIJAU

Bahan2:
3 - 4 tangkai cili hijau
4 - 5 cili padi (ikut suka pedas la)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
secekup ikan bilis
sedikit air asam jawa

Cara2:
* Blend semua bahan kecuali asam jawa. Tumis hingga agak kering dan pecah minyak. Masukkan air asam jawa.  Tambah garam dan gula ikut rasa. Siap.

saya tanya kat Mak Andak @owner Andak Place... camner asal usul lempeng kat atas bukit ni...
so Mak Andak cakap... time dulu..atok2 time... memula teroka bukit JB tu.. serba serbi kurang.. yang ada cuma benda2 asas cam tepong, garam,gula, ikan bilis, bawang & minyak...
Buat keje kampong..kerja berat... makan mau banyak & kerap... so tu yg jadi menu Lempeng cecah Sambal Hijau ni !! :-)

well for today.. Lempeng Vs Sambal Hijau ni kira killer menu kat Andak Place Janda Baik..
Tak caya cuba gi cari!! 
Terangkat!!



Resepi diatas boleh dipelbagaikan .. kalau suka tambah lah kelapa..jadi lempeng kelapa..
atau pisang ..jadi lempeng pisang...
& kalau kalau kat Andak Place..selain dari cicah Sambal Hijau (yg cepat habis ni).. ada juga cicah sambal sardin..rendang..kari... sambal tumis bilis.. ikot la hangpa punya tekak ok!!

RED VELVET IN A jar





APAM BALEK RAJA ALANG @ BEST IN KEY ELL!

Best ever Apam Balik in Town!
Err.. yang ini kita tak buat ye.. Tak tau buat. Kalau beli pun kena tengok2 tempat.

Tapi kalau yg ni memang garenti sedap!! Tak boleh beli satu! sebab tak cukup! So... mesti beli lebih!

U can ask for xtra jagong, extra kacang. extra garing!
Owner @ tukang apam - he's an indonesian.. lama sudah merantau disini. Memang jual apam ni jer dari dulu!! But he's a nice man!

Above photos - apam balik ( pancake turnover ) with banana & grated coconut - owsome!!



see yextra pisang yextra kelapa... so yummy!!

& yextra garing okey!!

i got this recipe .. uols try lar dulu!!!

Here's the recipe..........makes about 6 pancakes depending on the size of your pan...

340 gm plain all purpose flour
4 tsp baking powder
tablespoons sugar 
2 eggs
1/2 tsp salt
2 cups water
1 cup evaporated milk
3 tsp vegetable oil ( canola oil)
a pinch of soda bicarbonate

1 cup or crushed peanuts (slightly coarse, not like powder)
1/2 cupof granulated sugar, more or less
a small tin of creamed corn, optional
some butter or magarine

a little cooking oil for swiping the pan.

Mix all ingredients in a medium bowl until you get a smooth batter. Let the batter rest for at least 30 minutes or more. It will thicken upon resting and yield a nice thick batter.

Heat up a non stick pan.  7-8 inches in diameter. Swipe the pan with a little oil using kitchen paper. Make sure the pan is nice and hot.

Ladle up some batter, about 100 ml (a little less than 1/2 a cup), the amount depending on how thick or thin you would like your pancake to be. Pour the batter intot eh heated pan. Make sure the pan is on medium heat. Spread the batter around the bottom of the pan using the back of the ladle  until the batter is in an even layer.


Let it cook a little while until bubbles begin to appear....like so..
Then sprinkle a layer of crushed peanuts, then a layer of sugar (granulated) and then if you like drop small dollops of sweet creamed corn from a tin, some blobs of butter or magarine and let the pancake cook until the top firms up and the batter is cooked through.Using a flat ladle or spatula. lift and fold the pancake in half and take it out of the pan and place on a wire rack while you continue making more pancakes with the rest of the batter.Cut up the pancake and serve, preferably hot or warm.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK