Click Click NOW

Monday, April 29, 2013

KUE' KOCI LABU

LABU.
Tak pernah rasa kueh Koci Labu.
Tapi ramai cakap sedap woo...lembut woo...
so.. kita try la jugak buat.



1st time bikin.
Alhamdulillah :-) berjaya dgn jayanya
my sis in law cakap sodap! lembut! terus di tapaw pulang!



Resepi pun simple ja.

Bahan-bahan ( 20 biji )

  • Untuk Pastri
  • 150gm tepung pulut
  • 150gm labu

Rebus labu hingga masak.
Toskan dan Lenyek2.
Gaul Labu dgn Tepung Pulot sebati.
Siap utk dikepal (18 - 19gram)
Isi Inti.
Rebus dalam air didih .
Dah timbul angkat
(macam buat kuih buah melaka)


Untuk INTInya:

sama aja dgn inti kue koci pulot hitam..

teman selesa dgn resepi inti ini ya..


INTI

400ml air
200g gula merah

300g gula putih

1 tsp garam

3 helai daun pandan

750g kelapa parut

90g tepung gandum


Masak air,gula merah, gula pasir, garam hingga larut. Camputkan daun pandan. Masak sebati. Campurkan kelapa parut. masak sebati. Akhir campurkan tepung gandum.

SANTAN
250ml santan
25ml air
secubit garam
5g tpg beras

masak semua bahan hingga pekat dan berkilat.

cara bungkosnya pon sama jeer ler..



cuba ler... kalau dapat labu yg maneh... lagi sedap...
labu koci ni... eh koci labu ni lembut je... ta
berapa liat macam koci pulot itam...

2 comments:

fairus mohamad noor said...

m3h mmg peminat kuih koci..tp x pernah lg rasa yg diperbuat drpd abu..mst sedap jugak ni

fairus mohamad noor said...

salam kenal dr m3h..
done follow sini
http://mama3heroo.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK