Click Click NOW

Sunday, October 31, 2010

BUKIT BROGA - once upon a time ...

1st pick

Dengan ketinggian 390 meter, 1279 kaki atas aras laut, pemandangan cantik ini dapat kita daki dgn hanya 45 minit daripada Kuala Lumpur. Ianya terletak 5 minit drpd University of Nottingham kampus Semenyih. Pendakian mengambil masa 30 minit hingga satu jam. It's an easy hiking.

Nak tgk view?...here you go!



2nd pick

3rd pick


finally!!








  
Kalau pergi in group selalu nye port berkumpul dekat  Masjid di Jalan Semenyih utk Solat Subuh dulu sblm naik... seperti yg tertera di map ini --> http://www.nottingham.edu.my/AboutUs...ocationMap.pdf
lepas solat suboh terus start mendaki!!
Kenapa dtg awal? Sebab nak catch sunrise. 
(Kalau semalam atau malam nye hujan lagi cantik sunrise pagi tu!!)


Barang2 keperluan :-

1. Torch Light (wajib)

2. Pakaian mengikut kesesuaian. Jeans not recommended. Kalau nak pakai shorts, fikir la dua tiga kali sbb sana byk lalang, takut calar balar kaki tu dan gatal2..

3. Pakai kasut yg ada grip dan tak licin. Certain running shoes memang licin. Tgk tapak masing2. Sandal Teva would be good.

4. Makanan : bawak roti/sandwich..chocolates..biskut..

5. Air yg secukupnya. 1.5litre pun dah cukup. (myself bawak revive jer)

6. Beg tak perlu berat2.  Jangan ada lak yg nak bawak mangkuk tingkat..

Tips & Info :-


1. We take a slow hike. No rush.

2. Jangan makan berat2 sebelum mendaki. Bawak air secukupnya mengikut kadar penggunaan air badan anda.
3. Kalau badan rasa mcm lemah masa mendaki, stop dulu..rehat 5 minit sambil makan coklat yg dibawa. Lepas tu InsyaAllah tenaga ada balik, boleh mendaki semula. Coklat penting semasa mendaki utk menggantikan kandungan gula dlm badan yg hilang semasa pendakian. Pendek kata, utk tenaga.

3 comments:

ken said...

till today i've yet to conquer broga hill :)

LugieAmir said...

it's really a nice place :-)

-Ain-Dak In- said...

hujung bulan lepas hiking broga jugak.then terjumpe dorang bro ni.dia tegur saya yg ketika itu tgh mkn coklat.
dia kate semasa hiking x bape elok mkn coklat.
(sebab dia x bape nak igt)
coklat sesuai ketika sedang cycling.
masa hiking sesuai makan gula-gula ataupon pisang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK