Click Click NOW

Friday, October 14, 2011

VERTIGO @*&+#+*! spinning, whirling, falling, tilting

uols tau apa itu VERTIGO ? & why so sudden buat n3 pasal Vertigo ni ...(cara sebot macam sebutan NS..betigoo..belimoo...beduwooo..gitew tawww )
coz this week one of my  O/m got it... mc for a week...
siapa pon boleh kena..or may b we had once... but not sure what it is... so please get some lite drink & some titbits... & njoy story bout vertigo... jgn tido lagi ya!!! blasah jeee...


sorry .. :-) ini poster ya utk movie vertigo... 1958!!
click photo for full story...

:~
Vertigo (comes from Latin word vertigin-, vertigo, "dizziness," originally "a whirling or spinning movement", from vertere - the Latin term meaning "to turn") is a specific type of dizziness, a major symptom of a balance disorder and is considered a symptom of another condition and not a disease or an illness in itself.

... pengidap akan rasa keadaan pusing yg luar biasa..ala macam uols pusing2 bdn pastu dok diam....dzzzzzzzzz..bengong kejap.... Ada 2 jenis pening lalat ni...haaa
1. VERTIGO oBEJEKTIF ~ Penderita vertigo akan rasa macam dunia keliling berputarr- putarr dan putarrr...
2. VERTIGO SUBJEKTIF ~ Penderita tu sendiri yg rasa macam berputar dlm ruang ..ermm camner ek..

Kadang-kadang akan terus disertai mual dan muntah. Bila gangguan ini berat, penderita sampai  tak mampu berdiri atau boleh jatuh macam org pitam. Hal ini biasanya disebabkan oleh gangguan keseimbangan.

Keseimbangan tubuh dikendalikan oleh otak kecil yang mendapat informasi mengenai posisi tubuh dari organ keseimbangan di telinga tengah dan mata. Vertigo biasanya timbul akibat gangguan telinga tengah dan dalam atau gangguan penglihatan.

Gangguan pada otak kecil yang mengakibatkan vertigo jarang berlaku tapi kalau  oksigen ke otak  kurang akan jadi penyebab vertigo gak.Sometimes beberapa jenis ubat spt:kina, streptomisin, & salisilat, boleh menimbulkan radang pd telinga dalam & jika ini berlaku akan juga jadi penyebab kpd Vertigo..

Ada beberapa jenis vertigo berdasarkan penyebabnya.  
  1. Vertigo epileptica -  pusing yang mengiringi
  2. vertigo laryngea - pusing karena serangan batuk,  
  3. vertigo nocturna - rasa seolah-olah akan terjatuh pada permulaan tidur,  
  4. vertigo ocularis - pusing karena penyakit mata khususnya karena kelumpuhan atau      ketidakseimbangan kegiatan otot-otot bola mata,  
  5. vertigo rotatoria -  pusing seolah-olah semua di sekitar badan berputar-putar. 
Lain2 penyebab..
1.  Motion sickness (mabuk darat, mabuk laut)2. Obat-obatan - Alkohol- Gentamisin3. Kelainan sirkulasi
- Transient ischemic attack (gangguan fungsi otak sementara karena berkurangnya aliran darah ke salah satu bagian otak) pada arteri vertebral dan arteri basiler
4. Kelainan di telinga
- Endapan kalsium pada salah satu kanalis semisirkularis di dalam telinga bahagian dalam (menyebabkan benign paroxysmal positional vertigo)
- Infeksi telinga bagian dalam karena bakteri
- Herpes zoster
- Labirintitis (infeksi labirin di dalam telinga)
- Peradangan saraf vestibuler
- Penyakit Meniere
5. Kelainan neurologis
- Sklerosis multipel
- Patah tulang tengkorak yang disertai cedera pada labirin, persarafannya atau keduanya
- Tumor otak
- Tumor yang menekan saraf vestibularis.
GEJALA (selain dari ngangau & pening & mual )
* pandangan gelap
* rasa lelah dan stamina menurun
* jantung berdebar
* hilang keseimbangan
* tidak mampu berkonsentrasi
* perasaan seperti mabuk
* otot terasa sakit
* memori dan daya pikir menurun
* sensitif pada cahaya terang dan suara
* berkeringat
* penglihatan ganda
* sukar menelan
* kelumpuhan otot-otot wajah
* sakit kepala yang parah
* kesadaran terganggu
* tidak mampu berkata-kata
* hilangnya koordinasi
* mual dan muntah-muntah
* tubuh terasa lemah



Cara nak atasi : normally Dr. akan pastikan punca dia dulu baru dia bagi ubat ikot pepunca tu.. & selalunya ubat2 dia ngantuk laa spashly utk org yg dah berumur.. antara ubat2 yg dr bagi.. meklizin, dimenhidrinat, perfenazin dan skopolamin...ni utk kes vertigo yg x serios...

 vitamin B12, B1, antihistamin, diuretika,
 
& kata org daun seledri pon leh ubat  vertigo ni..caranya makan sebagai ulam!
& Kayu Manis:-
Untuk vertigo, 1 jari kayu manis, 10 gram asam trengguli, 60 gram rambut jagung, dan 30 gram daun saderi, direbus dengan 600 cc air hingga berbaki 200 cc. Tapis dan minom airnya hangat2.

Langkah-langkah yg dapat meringankan atau mencegah gejala vertigo:*Tidur dengan posisi kepala yang agak tinggi (letak bantal lebih ..pastikan kepala lebih tinggi dari kaki)
* Bangunlah slowly & duduk dulu sebelum berdiri dari tempat tidur
* Jgn Jgn jangaaan..tidak tidak tidaaakkk ... jgn membongkok bila mengangkat barang
* Jgn Jgn jangaaan..tidak tidak tidaaakkk .... elakkan mendongakkan kepala, misalnya untuk mengambil suatu benda dari ketinggian
* Gerakkan kepala secara hati-hati jika kepala kita dalam posisi datar (horizontal) atau bila leher dalam posisi mendongak.


Lie back quickly with shoulders on the pillow and head reclined onto the bed. Wait for 30 seconds.Turn your head 90° to the left (without raising it) and wait again for 30 seconds.Turn your body and head another 90° to the left and wait for another 30 seconds.Sit up on the left side.


Buat exercise ni 3 a day. Repeat  daily until u are free from positional vertigo for 24 hours .

Normally Dr. akan buat few test utk tau puncanya.  Jika penyebabnya adalah radang telinga, so kena cure radang tu dulu . Tapi ada some casses yg x leh detect puncanya .. maka dgn itewwww jgn buat2 bodow jer kalau ada simptom Bagito ni ya... Kalau awak org kepala ada pusing putar alam yg perhhh x leh tahan & dah hentam panadol ke aper ke tapi dia dok attack gak lagi esok nye dan esoknya...maka pegi la jumpa Dr ya! itu lah yg sebaiknya... InsyaAllah...

khas utk Kak Nita ... getwell soon dear!! take care & hav a good rest!! no shopping shoppingg... no no noooo....

3 comments:

BrigettRusx said...

dari keluahan tapi mampu jadi penyakit.. baik elak dengan mengamalkan suplemen seperti bcomplex, ostematrix & vivix

Ruzidah Abdullah said...

seram jugak penyakit ni ye. Apapun, dapatkan rawatan sesegera mungkin sekiranya mengalami masalah seperti dinyatakan dalam entry di atas

Fade Hasbi said...

tak pernah tau pun pasal penyakit ni sebelum ni. moga dijauhkan :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK