Eermm last week baru bikin dalam sekilo utk makan2 rumah abah tapi mmg kali ni balas lagi sebab tuari bikin tak letak petai...luperrrrr...padahal malam tu pegi pasar chow kit belambak2 tengok org jual petai..tak teragak pon nak beli.. so..kali ni buat tak banyak..lam 1/2 kilo kcg jer... n petai... 4 papan.. RM4.00 ..kecik2 lak tu...mahai dah ...
Takpe lah..pakai sikit jee buat syarat ader petai...
Sayor goreng ni sajer masak utk dibawa ke opis...sajeee..makan2 hari jemahat... makan ngan nasik leh..ratah2 pon leh... tapi klu ada makan2...kenduri ke royo kee..ini lah antara lauk WAJIB Tayang kitorunk! uhuks... resepi...nanti sat aaaa... ;-)
RESEPI:
BAHAN:
Kacang Panjang/Buncis – ½ kilo – (basuh & goreng sekejap)
Cili Merah
Tempeh – 2 ke 3 keping
Tahu – 2 keping
Udang - ( sker ati nk banyk ke sket )
Soon - ( sker ati nk banyk ke sket )
Tahu Kering - ( sker ati nk banyk ke sket )
Serai – 1 btg (potong tumbuk halus)
Petai - ( sker ati nk banyk ke sket )
Belacan (besar ibu jari campor asam jawa sket)
Gula sesedap rasa
Garam sesedap rasa
Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - 1 labu
santan pekat – ½ bj klopo
Cili Merah
Tempeh – 2 ke 3 keping
Tahu – 2 keping
Udang - ( sker ati nk banyk ke sket )
Soon - ( sker ati nk banyk ke sket )
Tahu Kering - ( sker ati nk banyk ke sket )
Serai – 1 btg (potong tumbuk halus)
Petai - ( sker ati nk banyk ke sket )
Belacan (besar ibu jari campor asam jawa sket)
Gula sesedap rasa
Garam sesedap rasa
Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - 1 labu
santan pekat – ½ bj klopo
CARA:
1. Tumis Bawang,cili,serai dgn 1 sudu besar minyak.
2. Dah kering masukkan semua yg lain.
3. Masuk santan
4. Biar mendidih...masuk gula ,garam.
5. Masukkan kacang. Kacau kacau
6. Tunggu mendidih.
7. Siap.
(amaran ni resepi nyai..so dia main blasah je tadek sukat maner nyee.. sesedap ayor tangan yee..)
No comments:
Post a Comment