Click Click NOW

Monday, April 18, 2011

My Maccarone ` 1st attempt!


Nyum nyum nyum.... senyom pagi senin semanis My Maccarone
Lama dah nak buat tapi dok pendam resepi... Ramai yg bising tanya kenapa mahaii harga Macaron neh...bahan poyo poyo jerk...
Antara bahan2 asasnya putih telur, gula pasir, serbuk almond atau almond tanah, dan pewarna makanan. Macaron ini biasanya diisi dengan buttercream di antara dua lapisan Macaron. Namanya berasal dari kata Itali iaitu “Maccarone” atau “maccherone”.


Bila mak tengok aku buat malam tadi ...memula dia ingat nak buat meringue. Asas dia mmg macam buat meringue.

Apa rasa Macaron ni?
Crispy kat luar chewy kat dalam tu..bila kita gigit rasa crispy lepas tu kat dalam rasa chewy dan melty gitu..kat tengah ada filling..ada macam variety filling…errmmmm memula masuk mulot mmg manisss larh... tp tgn akan capai satu..& satu..& satu lagi...
:-) ...
so last nite nyer 1 attempt... rasa dh maveloss...'& YES...dia ada 'kaki'!!!
1st attempt terus kluar 'kaki' ... aku skerr!!
Tapi kena bikin lagi utk buat 'body' yg 'munggil'... of coz'!!

Pasal tu la harga macaron ni mahal dek oi... nak buat nye tak pasal2 boleh nangesss!! tadek 'kaki' tadek macaron dek!.. ;-)

utk yg nak cuba sendiri...ada macam2 style resepi kat internet & utk yg ni lugie guna resepi ni ya

...pretty basic...
190 g. almond powder
310 g. confectioners sugar
150 g. aged egg whites
95 g. fine sugar
*flavorings, powder food coloring

Whisk together the confectioners sugar and almond powder and set aside. Beat the egg whites, then slowly add in the sugar, food coloring and flavoring. Beat until you get peaks - slightly less than firm, but almost firm. Basically you want thick lava texture (cause, we all know what lava feels like, right?) Then, fold the dry ingredients in, just until they are blended. Pipe using a pastry bag. Rap the baking sheet. Let rest until a skin is formed. The baking part is really tricky - on my oven, I bake for 150C, If the oven is too cold, you'll get cracked Macarons and no feet. Not good.

INFO
Larousses Gasronomique adalah bandar dikatakan dimana Macaron ini dicipta. Ada setengah mengataan Chef Pastri seorang Itali telah membawa resepi ke Perancis pada tahun 1953 selepas berkahwin dengan Raja Henry II Perancis. Pada tahun 1830an, 2 keping Macaron telah dilapik dengan isian jem, krim mentega seperti yang terdapat hari ini.
sumber: Wikipedia



3 comments:

Miecyber said...

Oh nooo...
Giv me one pliss...

Ikan Patin Temerloh

AZLINA said...

Assalamualaikum Rozy...emmmm tertanya2 camne la agaknye rasa maccarone ni, 1st attempt dh jd lawo camni..teringin la nk mkn tp x cukup semangat nak membuatnye...cerr bg semangat sikit kat akak nie.. :)

cik cek said...

Salam Rozy...

Jeleznya kak cek bila tgk org buat macaron menjadi....
Kak cek penah buat....bykkkkk kali....cuma sekali je jadi...pas tu buat lagi sekalii...nangis tgk...

Macaron...bahan senang... nak buatnya emmmm payah...silap sikit je tak jadi...kot kak cek je yg buat susah...org lain senang je nampak...

Sorry Rozy...membebel lak kak cek kat sini..:-)
Camana pun macaron Rozy...comel....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK