Click Click NOW

Thursday, April 7, 2011

PASTIKAN TELOR ANDA ORIGINAL !

Anda suka makan telor ? Hari-hari makan telor? so sekarang hati-hati bila memilih telor ya... jgn sampai terambil@terbeli telor yg palsu ya... “fake eggs”.

Apakah tanda-tanda telor anda palsu?...
antaranya ialah....
* tak berbau macam telor yg biasa ... (Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah
* tastelesss ... tak rasa macam telor sebenar....
* unusual shapes & larger than real eggs....
*Ia besar & bila dipecahkan tak adapusat telur (chalazae - bahan legap yang biasanya terdapat pada putih telur, membendung kuning telur pada bahagian tengah telur).
* Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur
*Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
*Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
*Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
*Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
*Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
*Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

 

Unidentical twins: The fake egg (left) is different in shape and colour from the genuine egg
“The fake egg also had a rougher surface than the genuine one.

“When cracked, there was no sign of chalaza, the structure inside the egg that keeps the yolk in place.

“The fake egg white and yolk quickly mixed together, unlike that of real eggs,”
Amat perlu anda perhatikan ... posisi kuning telur-telur palsu ini akan sama semuanya.


* The fake egg yolk (left) is more yellowish dari telor sebenar....
* Telor palsu (fr.China & full with chemical) lebih murah dari telor sebenar...

INFO
Di China pembuatan telur palsu ini juga ada kursus-nya, Kursus ini diiklankan secara online dan menunjukkan betapa ini bukan lagi hal baru atau yang “menggemparkan” di negara ini. Kursus ini dilakukan dari satu sampai dua hari dan biayanya berkisar dari 300 sampai 800 yuan (40-100 dolar AS). Pusat latihan ini biasanya menjamin bahwa telur buatan mereka, akan sukar dibezakan dengan telur asli, baik bentuk maupun rasanya.  Tak hanya telur palsu, ternyata saat ini di China juga sudah ada teknologi untuk membuat “anggur buatan”, “daging ayam dan daging sapi buatan”,.

Berbeza dengan telur asli yang sarat manfaat, telur palsu ini ternyata memberi kesan negatif bagi manusia. Dengan komposisi tambahan makanan, getah damar, kanji, pengeras, dan pigmen-pigmen lainnya merupakan bahan utama dalam membuat telur palsu ini. Selain tidak mengandung nutrisi apapun, kandungan dalam telur palsu ini, seperti tawas, jika dikonsumsi secara berlebihan akan merusak perut dan menyebabkan gejala-gejala kehilangan ingatan dan gangguan mental seperti dementia (penyakit mental yang dapat memengaruhi kemampuan berpikir, mengingat dan bertingkah laku).

CARA-CARA MEMBUAT TELOR.PALSU ;-)
Antara Bahan-Bahannya:
Kulit Telor: lilin parafin, serbuk gypsum, kalsium karbonat dan bahan-bahan lain
egg yolk and egg white – sodium alginate, alum, Gelatin, calcium chloride & pigment.








 
SO.. Berhati-hati semasa memilih@membeli telor. Dapatkan Hanya yang ORI!

1 comment:

Ayu Zarina said...

uishh...dasyatnya...China ni macam2 nak ciplak kan..

eh..salam singgah yer,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK