Click Click NOW

Tuesday, August 2, 2011

KUIH TEPONG PELITA

Sedap...lembut ... lemak manis...
dimakan sejuk lagiii sedap...
tapi apa kena mengena kuih ni dgn pelita? kenapa namanya tepong 'pelita'?
Itu kena cari sendiri jawabnya...
tapi kalau kat perak namanya klu tak silap ...Kuih Limas...


Kuih traditional ni paling laris time bulan puasa. Memang berlambak2 org jual. Nowdays pon org nk senang isi aja dlm bekas plasti..mudah & tak sememeh. Nak buat takong daun pisang ni pon ambil masa gak.
Tapi lugie prefer lagi dgn daun pisang.... wangiii jer... nnti ada masa kita uplod pic cara nak buat takong ya! For now...ambil aja resepi ya.


Sebenarnya ada 2 cara nak buat kuih ni .. samada cara kukusan atau masak terus. Terpulang lah uols nk try ya mana ya..rasa lebih kurang je...tetap sedap!

Resepi 1
1 cwn tepong beras
1 cwn gula
5 cwn air
4 sudu besar tepung beras (utk ratakan)
1 biji kelapa jadi 4 cwn santan
4 helai pandan (blend dgn sikit air)
sedikit air kapur + garam
CARA
1. Tepong,air,gula,air pandan & air kapor bancuh sebati.
2. Perah santan dan masukkan tepung yg 4 sudu tadi beserta garam
dan kacau sebati. Ketepikan.
3. Masak Tepong beserta pandan tadi hingga kilat.
4. Masukkan ke dalam acuan.
5. Masak santan tadi hingga pekat.
6. Angkat santan dan curah pada tepong pandan tadi.
7. Sejukkan.


Resepi 2
Lapisan Bawah (A)
2 cwn tepong beras
4 - 5 cwn jus pandan (dari 7 helai pandan)
1 sudu teh air kapor
CARA
1. Panaskan kukusan
2.Gaul semua di A hingga rata & masukkan dlm jug.
3. Masukkan 1 sudu gula ke dlm tiap acuan.
4. Tuang 3/4 bancuhan A ke dalam acuan.
5. Kukus 20minit.

Lapisan Atas (B)
1 biji kelapa
1 senduk tepung beras
1/2 sudu teh garam
CARA
1. Gaul rata bahan B
2.Tuang ke dalam lapisan A yg dh masak tadi
3. Kuku hingga masak (dah tak melekit)

Credit resepi dari MyResepi
kuih ni tak tahan lama dan tidak boleh disimpan pada suhu bilik, sebaliknya perlu disimpan dalam peti sejuk agar dapat disimpan hingga 2-3 hari. Lagi sejuk lagiiiii sodap!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK