Click Click NOW

Wednesday, August 31, 2011

RENDANG AYAM PENCEN @ AYAM TUO

Menu wajib tiap kali hari besar!
Tak ada ni tak jadi royo! Sgt ngam dimakan bersama-sama ketupat, nasik impit, lamang , lontong, nasik putih or cicah ngan roti pon boleeeh :-)



RESEPI:
Ayam Tua @ Pencen - 3 ekor
Santan - 2 kilo
Kerisik - 3 peket (Rm1 or 80 sen sepeket)
Serai - 5 ikat ( 1 ikat 30 sen) - potong halus *
Halia - 4" *
Lengkuas - 4" or sebesau saiz 3 ibu kaki *
Daun Limau - 5 helai
Buah Keras - 5 biji *
kayu manis- 2 batang
Jintan Manis /Jintan Putih/Rempah biji - 1 sudu tiap satu - semua ditumbuk
Bawang Kecil - 1 cwn *
Bawang Putih - 1 buku *
Garam secukup rasa
Cili Boh - 1 bungkus (RM1.50 cap bunga ya)

1. Panaskan minyak - 1/2 cawan
2. Tumis bahan bahan blender, kayu maniis, jintan2, cili boh. Tumis hingga sebati.
3. MAasukkan air (supaya mudah kacau - jgn banyak sgt) . Kacau sebati hingga mendidih.
4. MSUKKAN  santan 1/2 kilo dulu..gaul sebati.
5. Masukkan 1/2 kilo santan lagi. Gaul sebati. Masukkan garam. Tutup Periuk . Teruskan proses yg sama hingga habis balance santan2 tadi.
6. agak - agak dah empok masukkan kerisik . Gaul sebati & rata . Boleh tambah gula 1 sudu kalau suka.
7.Masukkan asam keping 2 keping (kecil jer). Tutup periuk. Biarkan atas api sambil kacau sekali sekala.
8. Teruskan masak hingga empuk (utk ayam tua lama gak laa ikot daging dia gak..sabor yaaa).

* Sentiasa kacau rendang .Kalau biarkan nanti hangit lak..tapi bau yg hangit ni..wangiiiii... leh sampai rumah org sebelah sebelahhh sebelaaaah! :-0

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK