Click Click NOW

Thursday, August 4, 2011

SAMBAL TAMPAYAK DAUN KAYU! Lagi Podeh Lagi Sodap!

Sapo tak makan poyak tak payah bacho!
Sapo tak tahan podas ... arr bacho yo lah...
:-) antara variasi sambal tempoyak yg lugie paling minat .. nilah Sambal Tempoyak Daun Kayu. Kalau dedulu kat kampong selalu dgr org2 sobhot tempoyak tu 'tampayak' :-)..
balon yo lah!!

Labih Padas Labih Sadap!
maknanya Lebih pedas lebih sedap.. mmg ye pon.. baru ade kick ! Baru lah melawan rasa durian & cili tu.. makan lak dgn nasi panas... bengkak bibir ooiiii !! ;-)
Kalau ikut resepi arwah Acik Syam kat Kolo Pilah... (ALFATIHAH UTK ARWAH)
kata beliau...selagi hado daun yg leh di makan, selagi tu la potik sesolai duo & campo-an jadi bahan sambal ni! kalau dapek 99 jonis daun hadolah yg tebayek!
nan hado nye nak dapek 99 daun kek keyell ni ....

Resepi yg ada ni kira sesedap rasa utk taste2 sekrg .. kita guna apa daun yg ada aja ya.
utk yg nak cuba..silakan ya


Sambal Tempoyak Daun Kayu
Sumber resepi: Cik Mat Gebu@Tiffinbiru.com
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk ubi, dimayang halus
1 cekak pucuk labu, dimayang halus
15 helai daun kaduk muda, dimayang halus
20 helai pucuk kacang panjang, dimayang halus ( tak letak sebab nan hado )7 helai daun kunyit, dimayang halus
3/4 cawan isi petai
5 batang serai, dihiris halus*
2 inci kunyit hidup*
4 camca besar tempoyak*
1/2 cawan cili padi*(*dikisar halus)
- kalau nak lagi pedas boleh tambah cili ya.1 cawan ikan bilis, belah dua, rendam 5 minit, toskan dan tumbuk kasar
1 1/2 cawan pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan bahan kisar halus ke dalam kuali bersama pati santan dan ikan bilis. Masak hingga mendidih.
  2. Bila kuah tadi menjadi pekat, masukkan petai dan asam gelugor, kacau rata, biar sekejap dan masukkan pula semua jenis dedaun yang telah dimayang halus, gaul rata dan tambah garam dan gula secukup rasa.
  3. Masak dengan api perlahan sambil dikacau hingga pekat dan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Alihkan ke dalam bekas sesuai, hidangkan bersama nasi hangat....




"sambal daun gulai tempoyak
terimo kasih banyak - banyak "

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK