Click Click NOW

Tuesday, January 29, 2013

KARIPAP DAGING

mARI buat KARIPAP 
ngeeee...
saya tak tahu nak 'kelim' tepi karipap tu..
so saya 'kepit' je pakai acuan ..
ok!


RESEPI (DOH)
1kg tepung gandum (cap Kunci ya)

Sedikit Marjerin
Sedikit Air



Gaul Tepung dan Marjerin hingga jadi macam 'bread crump'.
Tambahkan air dan uli hingga tak lekat pada tangan.


Rehatkan lebih kurang setengah jam.
Boleh lah start canai ya.


memula bancuh ramuan hingga jadi doh . Lepas tu ... err saya guna mesen apa ntah ini untuk 'mencanai'
doh tersebut.  Lebih lama canai lebih lembut doh kita. ehem.


Mula-mula panaskan minyak. Bila minyak dah panas, tutup api dan masukkan karipap. Goreng sekejap tanpa buka api. Kemudian buka api semula dengan terus menggoreng dengan api yg kecil. TUJUAN: utk dapatkan karipap yg cantik, tak menggerutu ya. Tapi klu nak belasah je terus dgn api besau..no hal.. walaupun tak cantik rasa tethap malathop... apadahal!!


mari kita makan karipap panas iney!!!




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK