yeay ..
i am back ...
so this is Talam ..
3 layered steamed Malay cake ..
Butterscotch pudding at the bottom, topped with 2 layes of custard pudding .
Nice! Original resepi dari Chef Asma .. but instead of using Roti Putih .. we added Roti ButterScotch yg sedap tu :-)
Dah ramai yg buat Talam ni .. its easy babe..
Dah ramai yg buat Talam ni .. its easy babe..
Resepi ni Lujie Kredit to Yatiememories ya
Lapisan Bawah
- 13 keping roti putih Gardenia- di carik2
- 2 biji telur
- 50 gm raisin-Yatie tak letak
- 1/2 cwn gula halus
- 1/2 sk garam
- 150 ml santan pekat
- 300 ml air
- 1/4 sk vanilla essence
Cara-caranya
- Satukan semua bahan-bahan dan rendamkan roti selama 30 minit (sehingga lembut)
- Masukkan dalam loyang 10x10x2"(Sapu minyak dulu sekeliling loyang dan alas plastik)
- Kukus selama 25 minit.
- Apabila masak angkat dan cakar dengan garfu.
- (Jika terdapat sedikit air di permukaannya, sendengkan loyang dan buangkan air guna sudu atau kertas tisu, pastu baru cakar2kan sedikit dan tuangkan adunan lapisan tengah)
Lapisan tengah
- 1/2 cwn tepung gandum
- 1/2 cwn gula halus
- 1/2 sk garam
- 2 biji telur
- 100 ml santan pekat
- 300 ml air
- sedikit pewarna hijau
- sedikit perisa pandan
Cara-cara
- Satukan semua bahan2, kacau rata dan tapis ke dalam periuk.
- Masak hingga naik wap, guna api sederhana je. Masa ni sentiasa kacau guna whisk je...jngn terlalu pekat atau terlalu cair, adunan seolah2 susu pekat je.
- Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 minit ( Apabila masak, cakar dengan garfu)
Lapisan atas
- 1/2 cwn tepung kastard
- 1/2 cwn gula halus
- 1/4 sk garam
- 1/8 sk vanilla essence
- 3 biji telur
- 100 ml santan pekat
- 300 ml air
- sedikit pewarna kuning/oren (tak letak pun takpe)
Cara-caranya
- Ikut seperti lapisan tengah. Satukan semua bahan2 dan tapiskan.
- Masak jangan terlalu pekat & jangan terlalu cair. Guna api sederhana dan sentiasa di kacau supaya tak berketul2.
- Tuang adunan ke atas lapisan tengah dan kukus selama 25 minit.
- Sentiasa lap tutup pengukus. Saya lap setiap 5 minit, permukaan kuih kelihatan rata dan licin.
- Setelah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk bolehlah di potong guna pisau plastik.
No comments:
Post a Comment