RESEPI :
* Labu Kuning
*Tepung Pulot (Cap Teratai)
*Santan (dimasak dgn sedikit garam)
* Inti Kelapa ( Kelapa parut putih masak dgn gula merah)
CARA:
Rebus Labu , dah empuk angkat tos dan hancurkan.
Gaul bersama tepong pulot. (anggaran jika 500g labu gaul dengan 500g tepong )
Gaul hingga boleh di bulat bulat kan
Dah siap bulat bulatkan lebih kurang 18-20g sebiji.
Isi inti kelapa. kemaskan.
Didihkan air, rebus koci yang dah siap dibulat dan diisi inti.
Apabila timbul, angkat dan tos . (macam buat onde onde)
Bungkus koci yang dah masak, sendukkan sesudu santan . Bungkos kemas kemas.
Siap utk dimakan.
Siapa teringin tapi malas buat boleh order sama MakCT ya
** anggaran bancuhan 500g labu + 500g tepong pulot, tapi bergantung pada labu juga, ada labu yg agak lembik jadi kena lebih sedikit tepungnya,,, apa pun ikut kesesuaian bancuhan... tapi kuantiti tepong yg berlebihan boleh kurangkan keenakan labu .
Untuk tahan lama lambat basi, pastikan santan dimasak dengan sedikit garam (ikut rasa ya) .
note: Boleh tambah tepong beras utk pekatkan santan , tapi ikut pada santan yang kita gunakan..kalau santan pure mmg dah cukup pekat... ikut pada selera masing2... tambah sedikit aja... kacau rata supaya tak bergentel santan tu.
Daun sebaiknya dilayur dahulu, kemudian disapu dgn sedikit minyak kelapa (utk nampak vouge)
. Jika tak habis jangan dibuang ya. pack baik2 dan frozen kan. next time boleh dikukus semula dan makan panas panas.
No comments:
Post a Comment