Click Click NOW

Monday, October 25, 2010

CHESEECAKE GEBU LAPIS COKLAT

CHESEECAKE GEBU LAPIS COKLAT

Sebungkus biskut Oatmeal Jacobs - hancurkan, gaul dgn butter utk base.
250g Philadelphia cream cheese
50g mentega tanpa garam
100g gula halus
3 biji telur -asingkan kuning dan putih
150ml plain yogurt
2 sudu kecil jus lemon
1 tbs tepung roti
1 tbs cornflour
100g cooking coklat cairkan dgn kaedah double boiler
1 cawan whipping cream
sedikit coklat cair untuk hiasan

Cara-cara
1. Untuk base, saya baru mencuba biskut oatmeal Jacobs
sedap pula rasanya, murah je RM2.50 boleh dapat cukup base utk loyang size 7 inci or 8 inci. since saya tak guna springform, saya lapik dgn alum foil dan lebihkan di tepi acuan supaya senang keluarkan cheesecake bila dah sejuk. Hancurkan biskut dan gaul dgn enough butter utk jadikan base cheesecake.

Untuk adunan kek.
2. Pukul cheese dan mentega sehingga kembang dan masukkan separuh gula dan pukul lagi .
3. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji, diikuti dengan yogurt dan lemon jus
4. Masukkan pula tepung roti dan cornflour dan gaul sehingga sebati .
5. campurkan whipping cream. Kacau sebati
6. Dalam mangkuk lain pukul telur putih dan gula yang separuh lagi sehingga kembang dan stiff.
7. Masukkan adunan telur putih ke dalam adunan pertama tadi. Gaul sebati.
8. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian. ambil separuh adunan dan campur dgn coklat cair, gaul sebati
9. Kemudian masukkan lapisan adunan bercoklat diikuti lapisan adunan kuning ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 50-60 minit. Seelok-eloknya loyang tu mestilah diletakkan dalam dulang yang berisi air .
10. Setelah masak alihkan air panas tetapi tinggalkan loyang berisi kek utk menyejuk dlm ketuhar yg terbuka sedikit selama lebih kurang 1 jam. Kemudian boleh la disejukkan diluar.
11. Bila dah betul2 sejuk, pipekan or swirl coklat cair atas kek then masukkan ke dlm petisejuk selama 4-5 jam utk rasa cheesecake yg lebih enak.
kredit : MyResepi

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK