This is actually Japanese Cotton Cheese Cake..tapi instead of using normal pan , lugie letak dalam bekas cupies or paper cup... & kita boleh dressing dia ikut pelbagai perasa. Amat sesuai utk majlis2 chitchat or kenduri kendara..paling digemari kanak2 ;-)
Resepi
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam ( saya tak letak garam )
- 60g tepung kek / tepung superfine
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- Bahan B:
- 140g gula (granulated sugar)
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon
- 1tbs cream of tartar (krim ni utk kasi telur putih kembang elok bila dipukul..dan memaximumkan jumlah udara terperangkap didlmnya bila dicampur dgn adunan tepung)
Note: Krim tartar dihasilkan daripada asid tartarik dan tentunya ia bersifat asid. Cara-cara
- Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
- Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
* (untuk cuppies hanya tuangkan adunan dalam paperliner. Kemudian letakkan paperliner ke dalam cuppies alluminium )
4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C /
325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer.
Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn
aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, ).
Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang
pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler,
tu aje). * (untuk cuppies lagi senang..letakkan cuppies tadi terus atas dulang yg
dah berisi air - bakar utk 20-22min sahaja)
Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam telur putih bagi membuat meringue. Ianya digunakan untuk membuat kek sifon atau membuat kek keju bakar. (info dari : Resepi Noraini)
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam ( saya tak letak garam )
- 60g tepung kek / tepung superfine
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- Bahan B:
- 140g gula (granulated sugar)
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon
- 1tbs cream of tartar (krim ni utk kasi telur putih kembang elok bila dipukul..dan memaximumkan jumlah udara terperangkap didlmnya bila dicampur dgn adunan tepung)
- Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
- Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
* (untuk cuppies hanya tuangkan adunan dalam paperliner. Kemudian letakkan paperliner ke dalam cuppies alluminium )
No comments:
Post a Comment