Bahan-bahan
- 3 biji telur - dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus
- 150gm susu segar
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- Filling secukupnya
- Pewarna ikut suka
Cara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Picitkan inti **
- Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah/mekar
** utk kali ni Lugie guna blueberry, kaya & lemon
2 comments:
cantik nyer kueh apam ko nok....tembam2 lak tuh....geram mak neng tengok....kehkehkeh....:)
kakak, sy ada wat entry surat tunjuk sbb tuk kakak hik hik hik
http://jiejahgorjes.blogspot.com/2011/05/jiejah-gonjengs.html
Post a Comment