Click Click NOW

Monday, July 25, 2011

RED VELVET CAKE ~ my 1st class .Hachom!!

deco by herself .. goodjob aniey

My 1st class mengajar masak. euwwww..tak sesuaai.. Well.. everthing done smoothly. Once a time.. it wuz yesterday...
me & my cute niece in my kitchen... my messy kitchen
We bake. We laugh. We eat  & chat ..eat again ..  & have lotsof fun baking together.
fresh from oven

... so now i dont have to hear anymore.."Kak Ogie bila nak ajar buat RV!!"
cheese all ovarh... yummy!

wish all d' best to Aniey ..  she's really good when comes to makan2...
still single & available & great in cooking...ahaks..boleh buat menantu!

deco by cik Aniey ... xcellent...


a piece is not enough rite! ... :-)
Wah after a class kak Aniey dah start ambil order nampak.... CONGRATS...

Those yg nak try...here u go... Njoy it!



RESEPI RED VELVET CAKEjoy of baking

Bahan-bahan
Bahan Kek

  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 200g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A - 3 biji utk size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk
  • 2sm or 4sm pewarna merah
  • 1 sk cuka @ leh ganti dgn jus lemon
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting
  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone - G ganti cream cheese jer
  • 115g @ 1 cawan gula kastor ( boleh guna icing sugar - lebih keras )
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • sedikit susu segar utk frosting yg agak lembut
Cara-cara
  • BUTTERMILK - Satukan 1cwn susu segar + 1 sudu makan cuka atau jus lemon atau cream of tar tar dgn sukatan yg sama. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat.Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Pada bekas lain, satukan gula dan butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masuk telur satu persatu & putar hingga kembang
  • Warnakan Buttermilk tadi  dengan pewarna merah dan kacau sebati
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Bekas kecil, bancuh soda bikarbonat dan  cuka or jus lemon hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan sebatikan. 
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan dan bahagi kpd 3 atau 4 bahagian.
  • Penyediaan  cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan  gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan dalam peti ais..lebih lama lebih umpph..Potong dan hidangkan.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK