Click Click NOW

Thursday, August 4, 2011

LENGKONG SIRAP ROS AKA Agar-Agar Rose

Zaman my mom dulu-dulu... they named it 'lengkong' yaa... or sometimes sounds like 'caplengkong' .. sedap , simple, mudah & pilihan ramai. Kalau dedulu.. 'lengkong' ni menu wajib time kenduri kendara or time raya. Time dedulu tadek nye variation dlm penyediaan agar2 ni... this is the one lah yg top!
saje buat pagi tadi lepas sahur .. so ptg ni leh buat muker posher...

- lengkong dalam container plastik mudah simpan\
& bentuk rose comel mudah ngap/

Resepi spt dibawah ya anak2....
credit to si JintanManis tapi lugie kurangkan color merahnya..lite2 giteww..

BAHAN2
1/2 bungkus agar-agar stripe
3/4 cawan gula (kurangkan gula jika nak kurang manis)
800- 1000ml air
2 helai daun pandan
beberapa titik sirap ros


Caranya
1. Rendam agar-agar dalam air lebih kurang 1 jam, bertujuan supaya agar-agar senang larut apabila direbus nanti, kemudian rebus dengan 800ml air dan masukkan 1 helai daun pandan.


2. Bila agar2 dah larut, keluarkan daun pandan tadi dan masukkan gula dan sirap ros, masukkan lagi sehelai daun pandan, ros buat cara ni sbb nak menambahkan lagi aroma daun pandan tu, bila semua sudah larut curah dalam acuan ataupun loyang, setelah agak sejuk baru masukkan dalam peti ais, barulah boleh dipotong dah dimakan. Nyaman je rasanya. Selamat Mencuba.


* Resepi ni dapat dalam 5 container plastik cam gambar kat atas tu. Plus ros2 kecik dalam 6 bijik.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK