topping : ButterCream
Base : Vanilla Sponge Cake
Vanilla Sponge Kek
125gm tepung kek
15gm ovalette
125gm gula castor
5bj telor A
40gm air
70gm mentega cair @ minyak masak
1st serbuk penaik
1st esen vanilla
1. Satukan gula,ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dlm
mangkok adunan. Pukol hingga pekat dan gebu selama 5 minit dgn
kelajuan tinggi.
2. Perlahankan dan masukkan air dan esen vanilla. Pukol lagi hingga
gebu selama 5 minit lagi.
3. Tuang minyak atau mentega cair dan gaulkan dgn senduk hingga sebati.
4. Sediakan tin pembakar bulat berukuran 8". Griskan dasarnya dan lapik
kertas serap minyak. Tuang adunan & bakar 45 minit dgn suhu 180 darjah C.
** Kek hendaklah ditelangkupkan pada redai supaya tak mendap.!
No comments:
Post a Comment