RESEPI
Source : hanamemories blogspot & Pn.Munira
Bahan-bahan
(A) Gula Hangus
- 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
- tabur gula dlm loyang & masak atas api slow..biar gula hancur & warna jadi perang.
- ketepikan.
(B) Atas
- 1/2 tin susu cair (200ml)
-70gm gula kastor
- 1/2 st vanila
- 3 biji kuning telor
(C) Kek
- 140gm tepung gandom
- 70gm gula kastor
-3 biji kuning telor
-135ml air biasa
- 1 st baking powder
- 45ml minyak masak @ butter cair
(D) Merinque
- 6bj telor putih
-70gm gula kastor
- 1 st krim of tartar
Cara-cara
* Kacau semua bhn (B) perlahan2 jgn sampai berbuih ya.
* Masukkan (B) tadi ke dlm loyang (A). Ketepikan.
* Pukul bahan (C) - guna senduk cukup!
* Pukul bahan (D) hingga kembang & bila angkat tak jatoh!
* Campurkan (C) & (D) . Gaul dgn senduk hingga sebati.
* Bahagikan kpd beberapa bahagian & warnakan.Masukkan ke dlm loyang yg
ada gula hangus tadi (A+B). Selang seli letak tgh loyang.
* Bakar secara double boil - 1 jam / 160-180'C
* Setelah masak angkat & rehatkan 10minit baru terbalikkan kek .
No comments:
Post a Comment