Click Click NOW

Sunday, February 27, 2011

PIZZA FIGRAY

PIZZA FIGRAY ~ 
La Figray .... alaaa sebenarnya ni pzza utk si Fitri... my boy... besday niari... heheheeehe...malam tadi dah makan kek kaaan... tu lah tak sempat apa pon dah ngap... gambar pon tadak... so pagi ni kita bekfes pizza je yeee...






Untuk yg nak cuba sendiri...niha resepi doh saja ya..
Topping tu belasah laa ikot selera tekak ya..
Sebenarnya nak letak topping PEPPERONI & SALAMI.. tapi puas cari kat area Ampang ni tak ada... dulu kat Hock Choon or Cold Storage ada..tapi bila kita nak ni ... ermmm... takpe laaa so pakai je laah apa yg ada... so yg ada la ni... chicken meatloaf & beef bacon.. blasaah...

RESEPI - DOH
Bahan Doh:- t x4 sukatan
250 g tepung roti (high protein flour)
130 ml air
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar gula
1 camca teh yis (instant yeast)
1 camca besar madu
1 camca besar lemak sayur (shortening)
2 camca besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca teh oregano kering


UNTUK DOH:- Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN:- Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.
Resepi Doh ni dari DaporMat Gebu,

* tak puas ati sebenarnyeee... nak cari gak si RONI & SALAMI nih!! 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK