Ini antara apam paling klasik , paling simple , senang yet paling sodap!
Agaknya sebab tu ada yg panggil apam ni Apam Bodoh ya.. waima tak pandai pon leh bikin ni apam.
Tapi kalau silap aribulan... tak jadik jugek!!
Resepi simple je...
cara.. baling2 je...
cara.. baling2 je...
Jom layan je ...
** ini resepi salin verbal dr mak..so tadak sukat2 sangat... main agak agak yo!
Resepi :
1 peket mauripan,
3 sudu besar gula pasir,
3 sudu besar gula merah,
daun pandan 5 helai.
750g tepong gandom.
CARA :
Gula merah, gula pasir , pandan masak dgn 2 cawan air.
Dah masak tapis. Tepong bancuh kering dgn mauripan.
Bila air gula dah suam campurkan dgn bancuhan tepung.
Gaul sebati. Tuang dlm loyang (dah lenser dgn minyak).
Tutup loyang rapat2 & biarkan 1/2 jam atau hingga adunan naik.
Kukus hingga masak. Boleh dimakan dgn kelapa atau makan
gitew sajer :-) ..
(resepi ni boleh dapat 2 loyang size 8" ya)
1 comment:
Sangat bermanfaat. Terima kasih
Post a Comment