Click Click NOW

Thursday, April 18, 2013

KUIH KOCI PULOT HITAM






RESEPI

KULIT
500g tepung pulot putih
160g tepung pulot hitam
60g tepung gandum
600liter air
1/2 tsp garam

1.Campurkan semua bahan dan uli hingga adunan tidak
   melekat ditangan.
2.Bulat2kan adunan (lebih kurang 18g) . masukkan inti. 3.Rebus adunan dalam air panas. Bila dah timbul angkat 
   (rebus seperti buat kuih buah melaka)
4. Golekkan adunan yg dah masak pada santan yg telah
    dimasak . 
5. Bungkus dgn daun pisang size lebih kurang 3" x 5".
6. siap utk dimakan.

INTI
800ml air
400g gula merah
800g gula putih
2 tsp garam
6 helai daun pandan
1500g kelapa parut
180g tepung gandum

Masak air,gula merah, gula pasir, garam hingga larut. Camputkan daun pandan. Masak sebati. Campurkan kelapa parut. masak sebati. Akhir campurkan tepung gandum.

SANTAN
1liter santan
100ml air
2 tsp garam
20g tpg beras

masak semua bahan hingga pekat dan berkilat.


note :  utk satu adunan boleh dapat lebih kurang 70biji kuih koci

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK