Hah mai try test buat apam balik. Kalau jadi masuk mulot. Kalau tak jadi nasib leer... sanang baaa..
Resepi ni dari MyResepi kot..tak pasti...
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 2 cawan tepung gandum
- ½ cawan gula
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1 sudu teh baking powder
- Sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 1½ cawan air
- Sedikit mentega/planta (untuk sapu atas apam yg dah masak)
- Jagung dalam tin
- Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
Cara-cara
- Mesin gula bersama telur hingga kembang,
- Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
- Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
- Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan kacang , kemudian gula di atas.Lepas tu jagung.
- Bila hampir nak masak tabur lagi kacang.
- Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!
1 comment:
sedap yerr
Post a Comment