BAHAN:
Kacang Panjang/Buncis – ½ kilo – (basuh & goreng sekejap)
Cili Merah
Tempeh – 2 keping
Tahu – 2 keping
Udang - ( sker ati nk banyk ke sket )
Soon - ( sker ati nk banyk ke sket )
Tahu Kering - ( sker ati nk banyk ke sket )
Serai – 1 btg (potong tumbuk halus)
Petai - ( sker ati nk banyk ke sket )
Belacan (besar ibu jari campor asam jawa sket)
Gula sesedap rasa
Garam sesedap rasa
Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - 1 labu
santan pekat – ½ bj klopo
Cili Merah
Tempeh – 2 keping
Tahu – 2 keping
Udang - ( sker ati nk banyk ke sket )
Soon - ( sker ati nk banyk ke sket )
Tahu Kering - ( sker ati nk banyk ke sket )
Serai – 1 btg (potong tumbuk halus)
Petai - ( sker ati nk banyk ke sket )
Belacan (besar ibu jari campor asam jawa sket)
Gula sesedap rasa
Garam sesedap rasa
Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - 1 labu
santan pekat – ½ bj klopo
CARA:
1. Tumis Bawang,cili,serai dgn 1 sudu besar minyak.
2. Dah kering masukkan semua yg lain.
3. Masuk santan
4. Biar mendidih...masuk gula ,garam.
5. Masukkan kacang. Kacau kacau
6. Tunggu mendidih.
7. Siap.
No comments:
Post a Comment