Click Click NOW

Wednesday, January 26, 2011

JET LI JADI WARGANEGARA SINGAPURA


JET LI


SINGAPURA 26 Jan 11:

Bintang kung fu kelahiran Beijing, China yang terkenal,  Jet Li semalam mengesahkan bahawa dia telah menjadi warganegara  Singapura.


Li mengambil keputusan untuk menetap di Singapura kerana aspek  keselamatan dan sistem pendidikan negara itu yang memberi penekanan  terhadap pengajaran Bahasa Inggeris dan Mandarin kepada para pelajarnya.

Menurut Li, dia mahu anak-anaknya menerima pendidikan bahasa Inggeris dan Cina di negara tersebut.
Li yang membintangi banyak filem Hollywood termasuk The Expendables dan The Mummy: Tomb of the Dragon Em peror menyatakan keputusannya itu turut dipengaruhi oleh ketiadaan paparazi di negara itu.
"Anak-anak saya akan menerima pendidikan dua bahasa yang baik selain kestabilan sosial negara ini.
"Mereka (anak-anaknya) juga tidak akan diganggu oleh para wartawan," kata Li dalam bahasa Mandarin.  

Li yang berada di Singapura untuk menyertai persidangan dermawan  menyatakan rasa terkejut ekoran minat orang ramai berhubung  penghijrahannya dari Amerika Syarikat (AS) ke Singapura.
"Melucukan kerana saya telah memegang pasport AS dan tinggal di sana  selama 20 tahun, tiada siapa yang bercakap mengenainya. Sekarang, bila  saya datang ke Singapura, semua orang ingin tahu kenapa saya datang ke  sini," katanya.   

Terdapat khabar angin yang menyatakan bahawa bintang filem itu  membeli sebuah rumah berharga AS$14 juta (RM42.7 juta) di Singapura. Li tidak menyatakan sama ada dia menggugurkan ke rakyatan AS dan  China tetapi undang-undang Singapura membenarkan rakyatnya memiliki dua  kerakyatan. Li mengikut jejak langkah aktres popular China, Gong Li yang menjadi warganegara Singapura pada 2008. - AFP

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK