Hari ni lunch lauk sempoi aja .
Blasah jer apa2 bahan yg ada dalam 'gerobok'.
Sebenarnya tuari ada rasa sambal terung ni... tak ingat siapa bagi...tapi cam tak puas jer.. so niari masak la sendiri...
Lepas tu masa ke Taiping tuari mak si Lin yang sangat peramah & baik hati dah jamu makan malam ngan lauk ikan selar goreng... cincai je kaan... tapi bila lapar...ermmmm makan macam tak cukup jee... nak ambik lebih or buat ratah2...segan oooii... rumah orangggg!! Niari terkabul lah hajat hati..akakaka macam laaa nak makan aper yeee.... layaaaannn!
RESEPI SAMBAL TERONG -
Bahan-bahan ( 1 hidangan )
- 1-2 biji terung panjang (dipotong dan digoreng separuh masak)
- 3 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 sudu makan udang kering (dikisar) - ikan bilis pun boleh
- 2 sudu makan cili kisar- yg ni lugie pakai cili merah tumbuk
- Sedikit air asam jawa
- Gula dan garam
Cara-cara
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga terbit bau.
- Masukkan terung, garam, gula dan air asam jawa. Tumis hingga kering. Tambah cili merah jika suka.
- Hidangkan setelah masak.
No comments:
Post a Comment