Click Click NOW

Friday, November 5, 2010

MARI BERSARAPAN DENGAN POORI





INI PURI ATAU POORI
Selalu dihidangkan dgn Dal, Shukto atau kari ka ...Sambal pon bley lah..ko blasah je lah ikot tekak.

Buat sendiri belom pernah tapi niha jumpa resepi tak ingat dari mana  Sapa nak cuba silakan.


Bahan-bahan ( 8 keping )
125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
120 g tepung gandum (1 cawan rata)
1 sk garam
50 ml air hangat (10 sb)
secukup minyak masak untuk goreng terendam

Cara-cara
Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.
Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
Siap untuk disajikan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK