Ok apa stok yang ader..? Kelapa parot,,,pulot...daun pisang...gula melaka...bolehlah kita buat Kueh lopes utk sarapan ya!
![]() |
yang satu dah ada kelapa yang satu lagi belum ada kelapa. Kenapa tak warna hijau? Sebab saya tak pakai apa2 pewarna ya! |
yang ni dah sedia untuk dimakan. Kalau kurang gula sila tambah sendiri ya. Silakan!
Kalau nak tambah..ok boleh sediakan sendiri...kelapa & gula dah tersedia,. Layan diri tau!
Kalau nak buat sendiri ..cuba lah..resepi ada niha..ambik dari MyResepi. Selamat mencuba!
Bahan-bahan ( 40-45biji )
(kali ni saya buat 1/2 adunan je..so semua bahagi 2 ya)
- 2kg Beras Pulut
- 1-2biji Abu-chang
- Secukup Air
- Daun pisang
- Air Gula Melaka
- Kelapa Parut
Cara-cara
- Cuci Beras Pulut, Lalu rendamkan bersama abu-chang selama 2jam atau lebih.
- Sesudah rendam, toskan.
- Bersihkan Daun Pisang, potong saiz kecil, panaskan diatas api supaya daunnya lembut.
- Lipatkan daun seperti bentuk segi-tiga
- Kemudian masukkan pulut, padatkan, lalu bungkus ketat hingga menjadi bentuk segi -tiga.
- Ulangi hingga mendapat 2-3biji, ikat dgn tali rafia supaya bila merebuskannya, pulut tak terkeluar.
- Bila dah habis membungkus. Masukkan kedlm periuk besar, tuangkan air hingga menutupi kuih. Rebuslah selama 4jam.
- Bila dah masak, keluarkan dari periuk dan biarkan ianya sejuk.
- Balutkan kuih lopes dgn kelapa parut, sajikan bersama air gula melaka.
GLOSARI:
![]() |
ABU CHANG |
Abu-chang ada 2 warna. 1-putih yang 1-kuning.
Selain dari utk buat lopes ianya digunakan utk rendam sotong kering.
Utk lopes kalau abu chang tak ada boleh guna air kapur.
No comments:
Post a Comment