Click Click NOW

Tuesday, November 16, 2010

LONTONG

Esok nak raya. Tapi hari ni kerja full cam biasa..x dpt nk cuti or half day..blambak Q' nk kena buat ...yerlah nak make sure 'budget2' client yg gomen ni diperabiskan before n' year. So sempat beli je lah 'lontong' ni.. Selalu tu buat gak. Mungkin ada yang tak tau camner rupa lontong sebenar...haa ni lah dia!! Org kat KL ni selalu ingat kalau nasi impit di makan dgn kuah lontong..ha itu lah lontong.. hehehe..


Kalau nak tau...lontong ni lebih seddddap lagi dari nasi impit!


Harga sebatang from RM2.00 and above ... :-)


Siapa nak cuba buat silakan : Leh mabok daun nak nunggu masak!!

Bahan:
  • 500 gram beras
  • Air secukupnya
  • Daun pisang
  • Lidi satey utk semat ujungnya
Rendam beras. Toskan airnya. Sebelum tu sediakan kelongsong dia (daun pisang di gulung memanjang). Beras tadi masukkan lebih kurang 3/4 +_ dalam kelongsong tadi. Tutup hujung degan lidi semat. Rebuslah kelongsong2 yang dah siap diisi beras ke dalam air rebusan. ambil masa lebih kurang 4-5 jam.. Sejukkan... buang daunnya dan potong-potong untuk dimakan. Enak dimakan bersama rendang, kuah kacang, sayur goreng dan semestinya sayur lodeh, sambal udang...blasahlah ikot tekak!!

2 comments:

fairusmamat said...

Huh.. Best ni.. Tak pernah jumpa yang macam ni.

LugieAmir said...

fairus...ni lah lontong yg original..mmg sedap! tapi org sekrg dah malas nak buat sebab leceh sket..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK