Click Click NOW

Sunday, November 21, 2010

AYAM MASAK KICAP - CILI API




Lauk tengahari tadi , ni dia Ayam masak kicap. Selalu pakai lada hitam kan, niari kita try pakai cili api kampung. Motifnya? Sebab pokok cili depan rumah tu dah berbuah. Tangan ni gatal nak try so blasah dalam masak kicap ayam.Ok aper..





BAHAN-BAHAN:
Ayam - lebih kurang 1kg (goreng 1/2 masak dgn garam)
Bawang Besar - 1labu - (potong dadu)
Bawang Putih - 3 ulas (hiris)
Kayu Manis , Bunga Lawang
Halia - 1 inci (hiris)
Cili Api Kampung - 20 biji (potong halus)
Minyak utk tumis - (guna minyak lebihan goreng ayam)
Kicap - 1/2 cawan
Air - sesedap nye

CARA:
Tumis bawang besar, bawang putih,halia,kayu manis, bunga lawang. Masukkan ayam dan cili api. 
Masukkan air (ikut suka nak berkuah letak lebih). Masukkan kicap dan air. Gaul hingga masak.


nota : ayam boleh diganti dengan daging atau ikan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK