Click Click NOW

Sunday, November 21, 2010

FRUIT JELLY - ORANGE



HUHU..Pertama kali nampak fruit jelly ni kat 'dapor kak Azlina' .. terus tergoda..so harii ni baru dapat buat. Sedap! sekali duduk dihadap kan dek anak-anak...abiss . Alhamdulillah! TQ Kak Azlina! Ok utk yang nak cuba boleh guna resepi ni .. kita C&P dari DAPUR AZLINA .(oops susur galur jelly ni dari KAK NOR SECUBIT GARAM dan YATIE MEMORIES)      Cuba..jangan tak cuba..

RESEPINYA
  • 5 biji buah oren (beli yang besar2)
  • 10 g serbuk agar2
  • 1000 ml air + jus oren
  • 7 sudu besar gula
  • Secubit garam
  • 2 sudu besar bes minuman oren sunquick
CARA MEMBUATNYA
  1. Dapatkan dulu jus oren secukupnya dan ketepikan dulu,  lebih kurang 500 ml
  2. Untuk sukatan air tambah lagi 500 ml untuk cukupkan 1000 ml
  3. Masakkan semua bahan kecuali jus oren dan s sunquick dengan air sebanyak 500 ml tu
  4. Apabila sudah mendidih padamkan api dan biarkan sebentar ( 5 minit) baru masukkan jus perahan oren dan  sunquick oren dan kacau2kan supaya sebati
CARA MENYEDIAKAN KULIT OREN
  1. Basuh bersih2 buah oren dan belahkan ditengah2 buah oren
  2. Torehkan bahagian atas dan bawah oren tu, hati2 jgn sampai tembus kulit oren
  3. Gunakan sudu yang paling nipis dan korek keluar bahagian isinya
  4. Isi2 oren ni untuk diambil jusnya dan kulit oren untuk dituangkan jelly yang dah siap bercampur jus oren tadi
  5. Letakkan kulit oren di atas gelas ( letak atas bekas plastik dadih) baru tuangkan jelly ke atasnya perlahan2
  6. Biarkan ia sejuk di dalam fridge semalaman ( lagi sejuk lagi sedap dimakan....) (tak sempat bermalam)
  7. Bila dah dikeluarkan dari fridge tu gunakan gunting dan potong bahagian tepi di sekeliling buah oren tu untuk tujuan kecantikannya ngeh3... (tak sempat potong...dah ngap!!)
  8. Gunakan pisau yang paling tajam untuk dipotong2 seperti kita potong buah oren dan boleh la dihidangkan untuk dimakan.

5 comments:

AZLINA said...

Salam Rozy, betul kan cakap akak...sedap sgt apalagi dimakan sejuk2. Sama mcm anak2 akak jugak, sekali hadap dah abis. Lepas ni boleh buat lagi ya!

LugieAmir said...

kompem lepas ni buat lagi. Next time buat nak proper-proper sket..tadi ni banyak yang kacau!!

ken said...

looks real! lol.

Your Humble Servant said...

Wao tengok je pun meleleh air liur hehehe

LugieAmir said...

ken...& its got real taste too :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK