Mak memang dulu dulu selalu buat Kek Rebus ni time raya. Seddddap!! Dulu pun G pernah buat sendiri 2 kali kot..tapii tak angkat gamar laa. time tu mana piki nak blog ke goblog ker. main ngap jer.. Jadi ko! Tapi resepi tak pernah simpan. So tadi sambil duduk - duduk santai ngan mak sambil pikir menu raya haji sok ni..terpacol la hasrat hati nak buat Kek Buah Rebos ni. So sebelum terlupa...sambil mak potpet bagi resepi G terus taip kat blog ni...haa... buatnya belom tawwww... tu pasal tadak gambarnya tawww. Raya Haji sok baru den buat!! tapi sapa nak try dulu...try laa!!!
BAHAN:
Telor - 12 biji
Buah Campor - 1 kotak
Butter - 1 tin (Butter Churn yg tin kuning yg mahal tu) - 250gm kot
Tepong gandum - 3 tin (guna tin butter tadi)
Vanilla - 1sd kecil
Gula kastor - 1 cwn
CARA-CARAnya:
1. Asingkan telor putih dan kuning
2. Pukol kuning telor dengan butter dan gula hingga sebati
3. Putih telor pukul hingga jadi mreng (pekat x jatuh)
4. Masuk tepung ,buah, vanila gaul sebati . Gaul perlahan dengan senduk kayu je.
5. Sediakan bekas (mak pakai Tin Milo saiz sedang). Lenser marjerin or butter keliling
6. Isi adunan dalam bekas tadi .
7. Rebus 7 jam!! (hambek kooo)
Nota: Mak biasa dulu pakai dapur kayu. Kek ni tak naik , macam bantat jer. Tahan sebulan!
Resepi mak ni leh dapat 3 tin milo saiz sedang tu...(aku tulis apa yg mak cakap) . Kalau ada yang leh adjust resepi ni lagi bagus sebab biasala orang tua nyer resepi dia main hagak-hagak jerr...
(CMG pakar tu!!! - Saya sangat teruja CMG sudi meriahkan blog saya!!! TERIMA KASIH CMG! Seronok gila ni!!)
No comments:
Post a Comment